Vredesmuseum in Irak

Op verzoek van de florerende stad Duhok, in het noorden van Irak, hebben we een ontwerpvoorstel gemaakt voor een internationaal vredesmuseum waarin ook de cultuurhistorische collectie uit de stad onderdak vindt. Totale oppervlakte 8.000 m2. Op initiatief van en in samenwerking met interieurarchitecte Helan Miehe Elias, afkomstig uit Irak. Zij heeft het plan in Duhok gepresenteerd. En hoewel positief ontvangen werden volgende stappen vooralsnog uitgesteld.

Uitgangspunt bij het ontwerp is het beeld van de vredesduif. De positie bovenop de helling van de bergen aan de zuidzijde van de stad zorgt zowel voor een fantastisch uitzicht over de stad en vallei als zichtbaarheid vanuit de stad. Markering middels een toren, zichtbaar vanaf de weg naar de stad vanuit het zuiden. In de toren een auditorium en daar boven ruimte voor installaties. De installaties worden door de dubbele wand aan de zonzijde langs het gehele complex gevoerd.
De noordelijke dalzijde van het museum is volledig opgetrokken uit glas. Aan de zonzijde is alleen op de begane grond een glasstrook voorzien. Het gebouw wordt daardoor iets opgetild en los gemaakt van de omgeving. Terugliggend onder de dubbele wand wordt directe inval van zonlicht voorkomen.

Werk uit de periode ontwerpeenheid.
In samenwerking met:
Helan Miehe Elias | interior architecture
Architectenbureau Kooijman
Werk uit de periode ontwerpeenheid.